data publikacji 02.05.2022

Braki kadry lekarskiej - czy można oddelegować lekarza na inny oddział?

Po raz kolejny przekazy medialne informują o kolejnym zamknięciu szpitalnego oddziału ratunkowego (dalej: ?sor?). Zaprzestawanie działalności tak sor-ów, jak i innych specjalistycznych oddziałów różnych podmiotów leczniczych jest bezpośrednio związane z coraz bardziej odczuwalnym brakiem specjalistycznej kadry medycznej. Jakie instytucje wykorzystują kierownicy podmiotów leczniczych do zachowania ciągłości organizacji świadczeń opieki zdrowotnej?

... czytaj więcej

data publikacji 21.04.2022

Zgoda obywatela Ukrainy na udzielanie świadczeń

Rzecznik Praw Pacjenta w jednym z aktualnych komunikatów odnosi się do kwestii równości w zakresie dostępu do świadczeń opieki zdrowotnej. Jak wskazuje, na podstawie przepisów ustawy z 12 marca 2022 roku o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa obywatele Ukrainy, którzy przybyli do Polski od 24 lutego br., mają prawo do korzystania ze świadczeń medycznych i refundacji leków na analogicznych zasadach, jak ubezpieczeni w Polsce. Czy w przypadku obywat...

... czytaj więcej

data publikacji 08.04.2022

Nadzór nad lekarzem z Ukrainy, czy lekarz nadzorujący może ponosić jakąkolwiek odpowiedzialność?

Ustawa z dnia 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa (Dz. U. poz. 583 z późn. zm.) w art. 61 przyznaje możliwość nadania prawa wykonywania zawodu lekarzowi, który wskutek konfliktu zbrojnego na Ukrainie opuścił swój kraj. Czy lekarz pełniący nadzór nad lekarzem z Ukrainy, ponosi odpowiedzialność za jego czyny?  

... czytaj więcej

data publikacji 24.03.2022

Czy lekarz z Ukrainy musi znać język polski?

Ustawa z dnia 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa (Dz. U. poz. 583 z późn. zm.) nie stanowi o wymogu względem osoby chcącej wykonywać zawód lekarza na terytorium RP co wymaganego stopnia znajomości języka polskiego. Czy lekarz z Ukrainy jest zobowiązany znać język polski?

... czytaj więcej

data publikacji 21.03.2022

Prawo wykonywania zawodu lekarza dla obywatela Ukrainy

Ustawa z dnia 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa zawiera wiele norm, których ratio legis dotyczy pomocy, lecz również aktywizacji obywateli Ukrainy, którzy znaleźli w Polsce schronienie przed zbrojną napaścią na ich kraj ze strony Rosji. Ustawa zawiera regulacje pozwalające na możliwość wykonywania zawodu lekarza, lekarza dentysty, lekarzy i lekarzy dentystów w trakcie stażu podyplomowego w ramach wykonywanego zawodu lekarza l...

... czytaj więcej

data publikacji 18.03.2022

Udzielanie świadczeń zdrowotnych małoletniemu obywatelowi Ukrainy - zgoda na leczenie

Sejm uchwalił Ustawę z dnia 9 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa. Ustawa reguluje najistotniejsze aspekty dotyczące pobytu, możliwości podjęcia pracy, prawa, etc. obywateli Ukrainy, którzy w obawie o swoje życie uciekli przed wojną. Jak w świetle nowych przepisów wygląda sytuacja pobierania zgody od małoletniego pacjenta z Ukrainy, gdy nie mamy możliwości odebrania zgody od jego przedstawicieli ustawowych?...

... czytaj więcej

© 2013-2026 Mentor Ubezpieczenia Indywidualne sp. z o.o.